Left Continua cumparaturile
Comanda ta

Nu exista produse in cos

Transport gratuit pentru comenzi peste 250 RON
Uleiurile esentiale si soarele

Uleiurile esentiale si soarele

Fotosensibilizarea reprezintă procesul în care radiațiile ultraviolete se combină cu o anumită substanță și provoacă modificări chimice sau biologice. Unele uleiuri esențiale conțin furocoumarine, o clasă specială de componente care poate provoca fotosensibilizarea pielii.

Cele mai frecvent întâlnite furocoumarine în uleiurile esențiale sunt bergaptenul și oxipeucedanina. Structura chimică a acestor molecule (și metaboliții lor) le permite să formeze legături încrucișate cu ADN-ul celulelor pielii, făcând la rândul său pielea mai sensibilă la radiațiile UV. În timpul procesului, radicalii liberi și oxigenul singular pot provoca daune membranelor celulare, organelelor și proteinelor. Dacă este expusă la lumina soarelui (care emite radiații UV) după aplicarea topică a unui ulei fotosensibil, pielea poate deveni temporar închisă la culoare, roșie sau iritată.

 

Fotosensibilitatea și fototoxicitatea se aplică numai la utilizarea topică a uleiurilor esențiale și nu prezintă aceleași riscuri atunci când sunt utilizate pe plan intern. Atunci când utilizezi un ulei esențial fotosensibil topic, se recomandă evitarea razelor solare până la 12 ore după utilizare.

Uleiuri care pot provoca fotosenzibilizare

1. Ulei esenţial de bergamotă

2. Ulei esenţial de grapefruit

3. Ulei esenţial de lămâie

4. Ulei esenţial de limetă

5. Ulei esenţial de mandarine

6. Ulei esenţial de lemongrass

 

Măsuri de precauţie

Pentru a fi în siguranță, după aplicarea unuia sau a mai multor uleiuri enumerate mai sus, trebuie să eviţi razele directe ale soarelui cel puțin 12 ore.

 Dacă ai aplicat din greșeală unul dintre aceste uleiuri și intenționezi să ieși afară, asigură-te că păstrezi zona acoperită. Aplicarea acestuia într-un loc ferit de razele soarelui este o opțiune. 

Concluzie

Nu este nimic mai frumos decât să stai la plajă într-o zi caldă de vară, cu cartea preferată în mână. Dar aminteşte-ţi asta: pune pe primul loc siguranţa. Este întotdeauna mai bine să eviţi o anumită situaţie decât să te confrunţi cu ea. 


Data viitoare când te expui la lumina directă a soarelui, asigură-te că acorzi atenție produselor pe care le pui înainte pe piele!