Uleiuri esentiale nerecomandate pe perioada sarcinii
În primele trei luni de sarcină se recomandă precauţie în folosirea uleiurilor esenţiale pentru că în această perioadă embrionul este cel mai sensibil la substanţele ingerate sau aplicate pe piele. Este bine de evitat folosirea uleiurilor esenţiale, ca supliment alimentar, folosirea prin aplicarea sublinguală, aplicarea pe piele, în special în zona abdominală si dorso-lombară.
În primele trei luni de sarcină este contraindicată folosirea urmatoarele uleiuri esenţiale :
- Basil - busuioc
- Cedarwood - lemn de cedru
- Cinnamon Bark - scortisoara
- Citronella - lamaita
- Clary sage - salvie tamaioasa
- Clove - cuisoare
- Jasmine - iasomie
- Juniper - ienupar
- Nutmeg - nucsoara
- Oregano - oregano
- Peppermint - menta
- Rose - trandafir
- Rosemary - rozmarin
- Sage - salvie
- Thyme - cimbru
După primele trei luni se poate folosi, în faze infecţioase, acute, uleiul esenţial de oregano, pe cale orală, în capsule vegetale, pe perioade cuprinse între 5-7 zile.
Se recomandă în primul rand aplicarea cutanată a uleiurilor esenţiale, dar se pot folosi şi pe cale vaginală, rectală, auriculară sau prin inhalare.
Atenţie, unele uleiuri esenţiale, chiar dacă nu au o influenţă toxică asupra fătului, sunt concepute pentru a avea acţiuni emenagoge, adică pot regla ciclul menstrual. Prin urmare, uleiuri esenţiale precum cel de lavandă, busuioc, cimbru, salvie, santal, lemongrass sau mirt se includ în lista celor nerecomandate.
În cazul în care ai avut pierderi de sarcină, sângerări vaginale pe perioada sarcinii actuale, epilepsie, probleme renale, probleme hepatice, diabet, probleme tirodiene, evită folosirea uleiurilor esenţiale.
Pe lângă uleiurile esenţiale neadecvate, iată alţi factori de risc care pot afecta sarcina:
- fumatul;
- alcoolul;
- rubeola;
- aspirina;
- varicela;
- anemia;
- vaccinurile.
Dacă eşti interesată de uleiurile esenţiale care îţi pot uşura sarcina şi travaliul, fii la curent cu noile noastre articole! :)