Left Continua cumparaturile
Comanda ta

Nu exista produse in cos

Transport gratuit pentru comenzi peste 250 RON
german chamomile

9 curiozități despre uleiul esențial de mușețel german

Mușețelul este una dintre cele mai vechi, cele mai utilizate și bine documentate plante medicinale din lume și a fost recomandat pentru o varietate de aplicații de vindecare. Mușețelul este membru al familiei margaretelor (Asteraceae sau Compositae).

 

BENEFICIILE MUȘEȚELULUI GERMAN

Este o mare sursă mare de antioxidanți

În urma unor studii efectuate uleiul esențial de mușețel este frecvent utilizat pentru activitățile sale antioxidante, antimicrobiene, antidepresive, antiinflamatorii, antidiareice, pentru activitatea de angiogeneză (formarea peretelui vascular), pentru efectele anticarcinogene, hepatoprotectoare și antidiabetice. În plus, este benefic pentru osteoartrita genunchiului, colita ulcerativă, sindromul premenstrual și tulburările gastro-intestinale.

Componentele principale ale uleiului esențial extras din florile de mușețel german sunt terpenoidele.

Mușețelul a fost folosit în medicina antică acum 5000 de ani. De atunci, oamenii din întreaga lume au apreciat această plantă datorită proprietăților sale terapeutice și medicinale.

Mușețelul te face să te simți calm și în largul tău. Are efecte sedative ușoare, ajută la reducerea inflamației, ameliorează durerea și ajută la un somn odihnitor. De asemenea, are proprietăți anti-microbiene și are beneficiul de combaterea infecțiilor.

 

Combate anxietatea și depresia

Mușețelul, indiferent dacă este sub formă de ceai, tinctură sau ulei esențial, este una dintre cele mai bune plante medicinale pentru combaterea stresului și promovarea relaxării, potrivit cercetărilor din Alternative Therapies in Health and Medicine și Pharmacognosy Review.

Inhalarea moleculelor de ulei esențial de mușețel este adesea recomandată ca remediu natural pentru depresie și anxietate, motiv pentru care uleiul de mușețel este frecvent în aromaterapie.

Uleiul de mușețel este frecvent utilizat ca un calmant ușor pentru atenuarea nervilor și reducerea anxietății, deoarece moleculele sale și prin intermediul receptorilor olfactivi ajung direct în acea zona a creierului unde sunt stocate trăirile noastre emoționale, oprind tensiunea și reducând răspunsul corpului la stres. Acesta este motivul pentru care terapeuții folosesc uleiul de mușețel pentru ameliorarea eficientă a simptomelor de anxietate cronică și stres, inclusiv isterie, coșmaruri, insomnie și diverse probleme digestive.

Ameliorează congestia aparatului respirator 

Răceala este una dintre cele mai frecvente boli minore din lume. Cauzată de 200 de tipuri identificate de viruși, răceala este asociată în primul rând cu virusurile specifice tractului respirator. Simptomele comune ale răcelii pot include congestie nazală, tuse acută și/sau durere în gât. 

În prezent, medicina complementară, inclusiv medicina pe bază de plante, devine o abordare din ce în ce mai populară în îngrijirea sănătății și este utilizată atât pentru menținerea sănătății generale, cât și pentru tratamentul bolilor minore. 

Deoarece beneficiile uleiului esențial de mușețel german includ conform studiilor atât combaterea infecțiilor, cât și reducerea congestiei mucusului, acesta este o alegere bună atunci când sunteți bolnav și doriți să combateți răceala, gripa sau infecția sinusurilor.

 

Îmbunătățește digestia

Considerat a fi un puternic relaxant, mușețelul poate fi utilizat pentru tratarea diferitelor tulburări gastrointestinale, inclusiv gaze, simptome de reflux acid, indigestie, diaree, anorexie, rău de mișcare, greață și vărsături. Uleiul de mușețel poate ajuta la reducerea diareei și colicilor la copii, precum și la ameliorarea simptomelor asociate cu durerea și anxietatea. 

Uleiul de mușețel conține, de asemenea, compuși cu efect anti-spasmotic, reducând crampele, constipația și durerile digestive. Multe dintre aceste beneficii se datorează efectelor naturale de relaxare ale mușețelului. 

Deoarece creierul și intestinul comunică direct prin nervul vag, o minte mai relaxată poate ajuta, de asemenea, la vindecarea intestinului, ceea ce poate însemna simptome reduse ale afecțiunilor cronice, cum ar fi intestinul permeabil, colonul iritabil și alte probleme legate de intestin.

Printre beneficiile uleiului de mușețel german se numără și efectul de relaxare a tubului digestiv, care, îl fac o alegere bună pentru femeile însărcinate, pentru a relaxa tractul digestiv și a acționa ca un remediu natural pentru greață.

 

 Promovează sănătatea pielii

Dacă suferiți de erupții sau piele uscată, iritată, îmbătrânită și roșie, încercați să utilizați ulei de mușețel amestecat în loțiune. Mușețelul promovează pielea netedă și sănătoasă și ameliorează iritațiile datorită proprietăților sale anti-inflamatorii și anti-bacteriene.

Flavonoidele din uleiul esențial de mușețel pătrund în straturile adânci ale pielii, păstrându-i aspectul tineresc, îmbunătățind imunitatea. Ca medicament tradițional, este folosit de secole pentru a trata rănile, ulcerațiile, eczemele, guta, iritațiile pielii, vânătăile, arsurile și aftele.

Astăzi știm că beneficiile și utilizările uleiului esențial de mușețel merg chiar mai departe - este util și pentru a scăpa de semnele îmbătrânirii, cum ar fi petele întunecate și liniile fine, reducerea mătreței în mod natural, tratarea mai rapidă a varicelei și decolorarea cicatricilor. În plus, face un tratament natural deosebit pentru dermatita pe scutec și poate fi folosit chiar și în jurul ochilor pentru a combate ulciorul la ochi și infecțiile. 

Are proprietăți puternic antiinflamatoare și de reducere a durerii

Uleiul de mușețel este eficient pentru a reduce inflamațiile de la nivelul feței, iritațiile pielii, durerile de dinți, durerea cauzată de infecții și inflamații. Acesta este motivul pentru care extractul de mușețel este adăugat în mod obișnuit în produsele de înfrumusețare, cum ar fi loțiunile faciale sau de corp, în pastele de dinți și săpunurile de baie.

Un studiu crossover din 2018 publicat în Neurological Science Journal a constatat că un gel cu ulei de mușețel a reușit să reducă semnificativ durerea migrenei fără aură. 

Mușețelul poate, de asemenea, să scadă în mod natural durerea asociată cu artrita, leziunile, durerile de spate, febra și sarcina. 

De fapt, calitățile sale de reducere a durerii sunt chiar folosite pentru a calma corpul și mintea după naștere. De exemplu, în unele părți ale lumii, cum ar fi Mexic, ceaiul de mușețel este dat femeilor după travaliu pentru a-și relaxa mușchii abdominali și a le ajuta să se odihnească. 

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Recent, mușețelul a fost asociat cu asigurarea protecției cardiovasculare. Datorită nivelului ridicat de flavonoizi, mușețelul este asociat cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor coronariene la vârstnici.

Un studiu publicat în revista medicală The Lancet a evaluat aportul de flavonoizi la 805 de bărbați cu vârsta cuprinsă între 65 și 84 de ani și a constatat că aportul mai mare de flavonoizi din alimente și plante medicinale este asociat cu scăderea semnificativă a mortalității prin boli coronariene. 

Menține sănătatea gingiei și a dinților

Pe lângă vindecarea pielii și a căilor respiratorii, beneficiile uleiului de mușețel includ capacitatea sa de a combate diverse infecții bacteriene ale cavității bucale, dinților și gingiilor. Uleiul de mușețel ajută la reducerea durerilor asociate cu aftele, rănile bucale și afecțiunile dentare, plus că luptă împotriva bacteriilor dăunătoare care se pot dezvolta în cavitatea bucală.

Un studiu pilot publicat în Journal of Oral Science a constatat că o apă de gură care conține 1% extract de mușețel reduce efectiv sângerările pacienților cu gingivită. Acest lucru s-a datorat probabil activităților antimicrobiene și antiinflamatoare ale componentelor din extractul de mușețel. 



Poate ajuta în combaterea cancerului

Un studiu recent publicat de Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, a arătat că extractele de mușețel cauzează efecte minime de inhibare a creșterii asupra celulelor sănătoase normale, dar au arătat reduceri semnificative de creștere a celulelor canceroase umane, în special, celulelor refractare la androgen care conduc adesea la cancerul de prostată.