6 curiozităţi despre uleiul esenţial Cistus
Uleiul esențial Cistus este obținut dintr-un trandafir sălbatic, care are un miros ușor asemănător mierii. Efectele calmante stimulează toate cele cinci simțuri. Acesta este considerat a fi trandafirul biblic al lui Sharon. Având beneficii revigorante, este util pentru meditație, rugăciune și psihoterapie.
De unde vine uleiul esențial Cistus?
Cistus este o plantă perenă, originară din Franța, Spania, Portugalia și Maroc. Numele său provine din grecescul " kistè ", care înseamnă " capsulă ", datorită formei fructului său. Se mai numește și trandafirul de stâncă. Uleiul esențial Cistus se obţine prin distilarea cu abur a plantelor uscate şi a florilor. Rezultatul este unul parfumat, cu o aromă precum cea a mierii.
Particularitatea trandafirului sălabtic constă într-o rășină foarte parfumată, numită „ labdanum”, al cărui rol este de a împiedica deshidratarea plantei. Pentru a se proteja de căldura arzătoare a verii, crenguțele și frunzele formează un strat de protecţie, cu un parfum puternic. Tulpinile, acoperite cu acest strat lipicios, sunt gata de tăiat în iulie.
Odată cu căldura verii, dealurile sunt înmiresmate cu parfumul de chihlimbar al labdanumului. Acest labdanum a fost folosit de egipteni pentru parfumul și numeroasele sale virtuți. Cistus este într-adevăr una dintre plantele rare, care prezintă acest miros de chihlimbar, atât de drag pentru cei care iubesc aromele fine.
Uleiul esenţial a fost utilizat pe scară largă în antichitate, de către greci și romani pentru proprietățile sale antihemoragice, purificatoare, tonice și vindecătoare, care i-au adus multiple utilizări. Unele proprietăți medicinale ale uleiului esențial Cistus au fost descoperite pentru prima dată accidental.
Istoria uleiului esențial Cistus
Potrivit doctorului farmacist Françoise Couic Marinier, „cercetătorii au descoperit urme ale plantei de Cistus în peșterile preistorice”. Uleiul esențial a fost folosit de secole datorită capacității sale de a vindeca rănile, dar și pentru a facilita respirația.
Cu mii de ani în urmă, unii ciobani au încercat să îndepărteze rășina secretată de planta de Cistus, care se lipea de blana oilor. Ei au observat că în locurile în care rășina le-a atins tăieturile, rănile lor s-au vindecat mai repede decât în mod normal.
Cistus, o plantă sacră
În vremea regilor din Israel, arborele Cistus a fost una dintre cele cinci arome sacre ale sfintei ungeri.
Similar cu macii albi, florile își păstrează petalele mătăsoase doar două zile. Semnele purpurii de pe cele cinci petale de cistus au fost întotdeauna considerate ca fiind „lacrimile lui Hristos”.
În zilele noastre, îl folosim pentru beneficiile sale extinse, frecvent utilizate în aromoterapie pentru a trata o gamă largă de afecțiuni pentru minte, imunitate și piele, în special.
Beneficiile uleiului esenţial Cistus
- Antiseptic
Datorită proprietăților sale antiseptice și antibacteriene, uleiul esențial Cistus are beneficii puternice atunci când vine vorba de purificarea și prevenirea infecțiilor.
Doctorul farmacist Françoise Couic Marinier, specialist în aromaterapie, homeopatie și gemoterapie, confirmă faptul că uleiul esențial inhibă dezvoltarea bacteriilor.
- Ajută la vindecarea rănilor
Uleiul esențial Cistus are proprietăți unice de vindecare, astfel acționează rapid pentru a încetini sângerarea de la o rană proaspătă. Acest lucru permite vindecarea mai rapidă a rănii.
- Antiinflamator și calmant
Fie că este vorba de dureri musculare, dureri articulare sau probleme cu sistemul respirator, inflamațiile pot fi extrem de neplăcute.
Proprietățile antiinflamatorii ale uleiului de Cistus, combinate cu propritățiile sale de calmare a durerii, acționează pentru a calma pielea iritată și ajută la recuperare, prin efectul său calmant.
La ce se foloseşte uleiul esenţial?
Calmant pentru piele
Combinația puternică de proprietăți antiinflamatorii și antiseptice face ca uleiul esențial Cistus să fie un calmant eficient pentru piele.
Indiferent dacă tenul este iritat de arsuri solare, acnee sau chiar rozacee, acest ulei puternic pătrunde adânc în epidermă pentru a calma zona afectată. Pielea va fi deveni mai netedă și mai luminoasă.
Întinerire
Doctorul farmacist Françoise Couic Marinier, specialist în aromaterapie, homeopatie și gemoterapie declară că uleiul esențial de cistus funcționează extrem de eficient în reducerea aspectului ridurilor și a liniilor fine.
Vindecarea și regenerarea pielii
Uleiul esențial de Cistus este renumit pentru vindecarea și reînnoirea pielii. Când este aplicat local, acționează pentru a diminua petele, cicatricile sau semnele acneei, lăsând pielea uniformă și sănătoasă.
Regenerarea părului
Datorită proprietăților antiseptice și antibacteriene, uleiul esenţial are beneficii puternice atunci când vine vorba de prevenirea infecției, precum și de calmarea a pielii. Aceste proprietăți ajută şi la calmarea scalpului și la prevenirea bacteriilor sau a infecțiilor, permițând părului să crească sănătos şi puternic. Pentru a te bucura din plin de beneficii, adaugă câteva picături în șampon.
Afecțiuni respiratorii
Uleiul esențial de cistus poate trata în mod eficient probleme precum răcelile, tusea, bronșita și astmul, datorită proprietăților sale antivirale, antiinfecțioase și antibacteriene.
Imunitate
Este cunoscut în aromaterapie faptul că uleiul esențial de cistus are un efect imuno-modulator. Acesta conține o cantitate mare de polifenoli polimerici, cu o compoziție specială, care îl face un remediu ideal împotriva inflamației.
Masaj
Masează mușchii spatelui aplicând câteva picături de ulei esențial de cistus de-a lungul coloanei vertebrale.
Reţete cu ulei esenţial de Cistus
1. Reţetă în cazul vindecării dificile a rănilor pielii
Într-o bază de ulei vegetal jojoba sau argan, combină următoarele uleiuri esențiale:
- Cistus
- Helichrysum
- Myrrh
- Sandawood
Aplicare: trei aplicări locale pe zi.
2. Reţetă pentru combaterea cuperozei
Într-o bază de ulei de jojoba, combină următoarele uleiuri esențiale:
- cistus
- chiparos
- helichrysum
- geranium
Aplicare: trei aplicări locale pe zi.
3. Reţetă pentru combaterea eritozei
Într-o bază de ulei de jojoba, combină următoarele uleiuri esențiale:
- cistus
- geranium
- helichrysum
- carrot seed
- Vitamina E
Aplicare: 1-2 aplicări locale pe zi.
4. Reţetă pentru combaterea escarei
Într-o bază de ulei de migdale, combină următoarele uleiuri esențiale:
- cistus
- lavandă
- cimbru
- laurus nobilis
5. Reţetă pentru prevenirea vergeturilor (cu excepţia sarcinii şi/sau a alăptării)
Într-o bază de ulei de măceșe, combină în părți egale următoarele uleiuri esențiale:
- cistus
- geranium
- helichrysum
- myrrh
- tangerine
6. Reţetă pentru combaterea sângerării nasului
- cistus
- geranium
Pentru sângerările nazale, pune câte două picături din aceste uleiuri esențiale pe un servețel și inhalează.
Surse
1. L'aromathérapie - Se soigner par les huiles essentielles" de Dominique Baudoux - Editons Amyris
2. L'Aromathérapie exactement" du P. Franchomme et Dr D. Pénoël
3. Les cahiers pratiques de l'aromathérapie française - Dermatologie" de Dominique Baudoux - Editions Amyris
4. Aroma News n° 24 Cistus ladaniferus ct pinène de N.A.R.D.
5. Les cahiers pratiques de l'aromathérapie française - Pédiatrie" de Dominique Baudoux - Editions Amyris
6. L'aromathérapie énergétique de Lydia Bosson - Editions Amyris
AVERTISMENT : Aceste proprietăți, indicații și moduri de utilizare sunt preluate din cărți de referință sau site-uri web de aromoterapie și fitoterapie. Se găsesc acolo în mod regulat și multe dintre ele sunt confirmate de observații într-un mediu științific. Cu toate acestea, aceste informații sunt furnizate în scop informativ, nu pot constitui în nici un fel informații medicale și nici nu ne pot angaja responsabilitatea. Pentru orice utilizare în scop terapeutic, consultați un medic.