Ce este Zmeura neagră?

Ce este Zmeura neagră?

Numele latinesc al plantei este Rubus occidentalis, e originară din America de Nord.

Zmeura neagră

Cu toate ca fructul este foarte asemănător cu mura, gustul este deosebit și specific. Sezonul acestor fructe este foarte scurt: doar în primele trei săptămâni ale lunii iulie. 

Conform cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Oregon, Departamentul de Știință și Tehnologii Alimentare, aceste fructe conțin aproape de trei ori mai mulți antioxidanți decât murele și de șase ori mai mulți antioxidanți decât zmeura roșie.

Zmeura neagră are o gama largă de beneficii, iar cercetătorii au identificat niveluri relativ ridicate de compuși care ajută la prevenirea cancerului. Ea este bogată în acid elagic, antocianic și antioxidanți.

Antioxidanții ajută la distrugerea radicalilor liberi, molecule dăunătoare care se adună în organism și pot deteriora celule sănătoase.

Studiile de la Ohio State University au descoperit reduceri semnificative în tumorile de colon la șobolani și în tumorile esofagiene la șoareci, hrăniți cu zmeură neagră. Cercetările au arătat de asemenea ca extractele din zmeură pot încetini creșterea cancerului de sân, col uterin, colon și esofagian.

Studiile clinice au început să evalueze efectele zmeurei negre la cancerul de colon și esofagian la om.

Însă mai există și alte utilizări ale acestui fruct.

Aceste fructe sunt foarte sănătoase, de aceea sunt folosite pentru a face medicamente.

BENEFICIILE PENTRU SĂNĂTATE

zmeura neagră

Conține antioxidanți si proprietăți anti-inflamatorii.

Conține mulți antioxidanți, cum ar fi antocianine, flavonoli, taninuri si acizi hidroxibenzoici. Chiar dacă fructul este mic, acesta conține cantități mari de antioxidanți care te pot proteja împotriva stresului oxidativ și a inflamației excesive – ambele sunt periculoase pentru sănătatea ta. Antioxidanții elimină radicalii liberi din corp. Acest lucru reglementează activitățile enzimatice, astfel încât să nu existe inflamații nedorite.

Daca ați încercat să pierdeți în greutate, este posibil să fi auzit despre cetona din zmeură. Aceste cetone au fost o dată cele mai fierbinți subiecte atunci când a venit vorba despre pierderea în greutate, deoarece acestea sunt luptători naturali împotriva obezității. În acest caz, dacă doriți să slăbiți câteva kilograme, trebuie doar să consumați zmeură neagră în mod regulat.

În primul rând, cetonele sunt aditivi alimentari pentru a îmbunătăți aroma și savoarea alimentelor. Cu toate acestea, oamenii de știință au reușit să descopere că cetonele au capacitatea de a crește metabolismul, în special în celulele adipoase. Se intensifică activitatea enzimatică, precum și producerea de energie termică și consumul de oxigen în celulele adipoase. Acest lucru este important, deoarece încurajează organismul să utilizeze celulele adipoase de stocare pentru energie.

 

ALTE AVANTAJE PENTRU SĂNĂTATE

zmeura neagră

Zmeura neagră este, în general, utilizată pentru a trata durerile de stomac și pentru a preveni hemoragia. De asemenea, este demn de remarcat modul în care fructul este capabil să apere organismului împotriva cancerului.

Acest lucru este posibil prin prevenirea modificărilor ADN-ului și blocarea în mod eficient a zonelor în care tumorile primesc alimentarea cu sânge.

Cu aceste beneficii de sănătate, nu este de mirare ca zmeura neagră este considerată regele fructelor de pădure.

Într-un studiu publicat în revista Nutrition, 45 de pacienți pre-hipertensivi au fost împărțiți aleator în trei grupe. Cei din primul grup au primit câte o capsulă de pulbere uscată de zmeură neagră într-o doză moderată (echivalent cu 1.500 mg de fruct), în fiecare zi. Un al doilea grup a primit 2.500 mg, iar al treilea a primit un placebo. După opt săptămâni, cei cu doză mare și-au redus semnificativ tensiunea arterială asistolică și pe cea sistolică, pe timp de noapte, comparativ cu grupul de control.

Mai mule informații cercetări, studii clinice

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=black+raspberry

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=black+raspberry+seed+oil