Uleiuri esenţiale biblice
Deși sunt la modă acum, uleiurile esențiale nu reprezintă ceva nou! De fapt, există peste 200 de referiri în Biblie legate de acestea și dovezile arată că ele au fost folosite încă din anul 3500 î.H. Totul a început în Geneză, unde chiar de la începutul povestirii despre creație sunt menționate plantele și ierburile. Plantele nu sunt doar fundamentale pentru planeta noastră, ci sunt strâns legate de bunăstarea fizică, emoțională și spirituală a oamenilor de la începutul timpului.
Primele uleiuri esenţiale
Cuvântul "ulei" apare de 191 ori în Biblie - mai mult decât cuvintele, harul și bucuria! Aceasă analiză nu ține cont de momentele în care au fost folosite referințe generice precum mirosuri, dulciuri, parfumuri, balsamuri și unguente. Uleiul de măsline crud a fost folosit pentru iluminarea lămpilor.
Primul ulei de măsline de presă a fost utilizat pentru gătit și aromatizarea alimentelor. Există unele opinii mixte cu privire la faptul dacă uleiurile parfumate (versiunea timpurie a uleiurilor esențiale) erau cu adevărat uleiuri esențiale sau doar ulei de măsline puternic infuzate cu ierburi și plante diferite.
Procesul de ungere cu ulei
Uleiurile erau de asemenea folosite pentru ungere și vindecare. În Exod, Dumnezeu îi dăruiește lui Moise o rețetă de ulei de ungere. Acesta include smirnă, cassia, scorţişoară, calmus, fiind ulterior combinate în ulei de măsline.
Originea ungerii provine de la păstori. Păduchii și alte insecte se înmulţesc cu uşurinţă în lâna oii, astfel că puteau să se hrănească în urechile lor, existând riscul să le omoare. Prin urmare, păstorii străvechi au turnat ulei pe capul oilor. Acest lucru a făcut ca lâna să fie alunecoasă, făcând imposibil pentru insecte să se apropie de urechile lor. Pornind de aici, ungerea a devenit simbolică pentru procesul de binecuvântare, protecție și împuternicire.
Cuvintele grecești din Noul Testament pentru "ungere" sunt chrio (cree-O), ceea ce înseamnă "a fărâmița sau freca cu ulei" și, implicit, "a consacra slujba sau serviciul religios"; și aleipho (E-life-o), ceea ce înseamnă "a unge". În vremurile biblice, oamenii au fost unşi cu ulei pentru a fi binecuvântaţi, în scopuri speciale, precum numirea unui nou rege sau profet.
Uleiuri esenţiale menţionate în Biblie
1. Ulei esenţial de tămâie
Considerat probabil cel mai spiritual ulei din lume, uleiul esenţial de tămâie a fost folosit în ceremonii religioase de mii și mii de ani. Este extras din arborele Boswellia. Arborele trebuie să aibă cel puțin 40 de ani înainte de a se putea extrage o singură picătură de ulei din acesta.
În vremurile biblice, 40 de ani erau mai mult decât semnificativi, deoarece simbolizau o întreagă generație. De asemenea, crește în cele mai dificile condiții, chiar și în sol uscat și, de obicei, printre roci.
Utilizări antice: ulei de ungere sfântă, sporeşte meditația, utilizat în procesul de îmbălsămare, utilizat pentru parfumul său, la ungerea nou-născuților. Acesta este motivul pentru care a fost folosit la nașterea lui Isus.
Sugestii privind modul de utilizare: se freacă pe piept și pe plămâni pentru un efect calmant. Inspiră profund aroma pentru sprijinul emoțional. Este, de asemenea, un ingredient important în produsele de îngrijire a pielii. Se recomandă difuzarea pentru efectul general de împământare și de focalizare.
2. Ulei esenţial din smirnă
Mirul face parte din familia tămâiei şi este menționat într-una dintre cele mai vechi înregistrări medicale: o listă egipteană antică de rețete naturiste. De asemenea, a fost enumerat în cartea medicală a lui Hildegard. Acesta este foarte bogat în sesquiterpenes, care stimulează emoțiile și oxigenează creierul.
Utilizări antice: fixativ pentru a prelungi viața parfumurilor și unguentelor, utilizat pe cordonul ombilical, în igiena orală, inhalat în timpul travaliului.
Utilizările moderne: este un antioxidant foarte puternic și este sănătos pentru piele - se aplică pe buzele crăpate și pe pielea obosită. Este un ajutor util pentru meditație.
3. Ulei esenţial din lemn de cedru
Acest ulei esenţial are aromă lemnoasă, caldă, balsamică. Egiptenii îl foloseau pentru îmbălsămarea morților, în timp ce tibetanii îl utilizau în procesul de tămâiere. Şi acest ulei este foarte bogat în sesquiterpenes, stimulând emoțiile pozitive.
Utilizări antice: curățarea spirituală, dezinfectarea instrumentelor religioase, ajutor în problemele pielii, stimularea minții și curățarea emoțională.
Utilizări moderne: calmarea și împământarea, ajută la menţinerea pielii sănătoase, stimulează emoţiile calmante, excelent pentru difuzarea înainte de culcare sau în preajma evenimentelor mari.
4. Ulei esenţial de chiparos
Încă din mirosul puternic al uleiului poţi deduce câteva dintre beneficiile sale: curățarea, susținere şi protecţie.
Utilizări antice: ușile catedralei Sf. Petru sunt vechi de 1200 de ani și sunt fabricate din lemn de chiparos. Nu au semne de îmbătrânire care să arate trecerea anilor. Insula Cypress este numită după copac. Obiceiul de a planta chiparoşi în cimitirele mediteraneene simboliza viața după moarte - chiar și astăzi multe cimitire sunt decorate cu astfel de copaci. Legenda spune că crucea lui Isus a fost făcută din lemn de chiparos. Cuvântul grecesc Cypress înseamnă "trăiți pentru totdeauna".
Utilizări moderne: susţine un sentiment de securitate și împământare. Este stabilizator și util pentru calmarea emoțiilor negative. Este, de asemenea, benefic pentru pielea grasă sau problematică. Poate fi revigorant atunci când este aplicat pe picioarele obosite sau umflate.
5. Ulei esenţial din lemn de santal
Acest ulei miroase extraordinar! Aroma sa este atât de liniștitoare și poate fi amestecat cu ulei de portocale pentru un aftershave natural. A fost folosit de secole în medicina ayurvedică.
Utilizări antice: menţinerea sistemului limfatic și cardiovascular, calmarea nervilor, revitalizarea pielii, afrodisiac, utilizat în meditație și rugăciune, în ceremonii religioase și totodată în procesul de îmbălsămare.
Utilizari moderne: îngrijirea pielii, ingredient principal în aftershave-uri și parfumuri. Lemnul de santal este calmant si echilibrant emoţional şi este folosit pentru stres si relaxare.
6. Ulei esenţial de casia
Este distilat din ramurile şi frunzele copacului de casia.
Utilizări vechi: ingredient principal în uleiul sfânt al ungerii lui Moise. Este bogat în istoria biblică și este menționat într-una dintre cele mai vechi înregistrări medicale, "Papierul Ebers" datând din secolul al XVI-lea î.Hr. Din punct de vedere istoric, a fost folosit pentru un remediu natural care să susțină imunitatea.
Utilizări moderne: Susţine sentimentele de bunăstare, bogat în antioxidanți. Întotdeauna trebuie amestecat cu un ulei purtător, deoarece poate provoca iritarea pielii.
7. Ulei esenţial de isop
Isop înseamnă "planta sfântă" în ebraică. Are o aromă lemnoasă, care este ușor dulce și a fost foarte popular în vremurile biblice. Este distilat din tulpini și frunze.
Utilizări antice: în curăţarea spirituală - a fost folosit pentru a curăța, purifica și chiar pentru a "ierta păcatele". Este des întâlnit în timpul meditațiilor și a ritualurilor.
Utilizări moderne: isopul susține un sistem imunitar sănătos şi este excelent pentru sănătatea emoțională.
8. Ulei esenţial de mirt
Mirtul este derivat din limba latină, cuvântul însemnând "frumusețe ciudată". Acesta este distilat din frunze și are o aromă proaspătă, similară cu eucaliptul.
Utilizări antice: în timpul ceremoniilor religioase, susține sistemul respirator, pielea, părul și unghiile, a fost cercetat pentru efectele sale asupra dezechilibrelor glandulare, inclusiv a tiroidei. Este, de asemenea, util pentru meditație și pentru elevarea spiritului. Bogat în antioxidanți, echilibrarează energiile feminine și cele masculine.
9. Ulei esenţial de trandafir de stâncă
Trandafirul de stâncă se găsește în câmpiile fertile dintre Jaffa și Muntele Carmel din Israel. Are o aromă fructată, cu tonuri de miere. Este un ulei calmant și înălțător, care stimulează cele cinci simțuri.
Utilizări vechi: Ciobanii au observat că tăieturile și zgârieturile s-au vindecat mai repede după ce au frecat în palmă frunzele trandafirului de stâncă! Din punct de vedere istoric, a fost folosit și pentru menţinerea sistemului respirator.
Utilizări moderne: este folosit de secole pentru meditație. Prin intermediul practicii, deschide al treilea ochi și oxigenează creierul. Este util pentru găsirea unui echilibru emoțional.
10. Ulei esenţial de onycha
Onycha înseamnă "unghii", "gheare", "copite" și, de asemenea, "onix", o piatră prețioasă. Forma "onycha" a fost probabil aleasă pentru a evita confuzia cu "onixul", piatra. Atunci când este amestecat cu alcool, se numește tinctură de benzoin.
Tinctura de benzoin a fost folosită de peste 200 de ani în spitale, înainte de al doilea război mondial, ca antiseptic. Aroma picantă este liniștitoare și calmantă. Onycha are o aromă de vanilie, deoarece conține aldehidă de vanilie, găsită și în planta de vanilie.
Utilizări antice: este cunoscut ca un foarte bun purificator. Tocmai de aceea, se credea că zona care conţine onycha este protejată de energii negative.
Utilizări moderne: curățarea și purificarea spiritului. Ajută la promovarea sentimentelor de eliberare și libertate. Calmează emoțiile, curăță ranile, susține pielea sănătoasă. Stimulează, de asemenea, cele cinci simțuri: atingere, simţ, auz, vedere și gust. Ajută codeponenții să găsească un echilibru mai bun.
Concluzie
Nu ştii ce ulei esenţial să alegi? Avem o surpriză pentru tine: un set cu cele zece uleirui esenţiale prezentate mai sus. Acestea vin într-un pachet special de la Young Living. Au puternice efecte terapeutice, fiind recomandate în special pentru echilibrul fizic, emoțional și spiritual, ajutând de asemenea la atenuarea emoțiilor și energiilor negative.