Left Continua cumparaturile
Comanda ta

Nu exista produse in cos

Transport gratuit pentru comenzi peste 250 RON
9 curiozitati despre uleiurile esentiale si sistemul respirator

9 curiozitati despre uleiurile esentiale si sistemul respirator

O inspiraţie adâncă poate face minuni în vremurile tulburi. Respirația profundă şi conştientă ajută corpul să elibereze mai mult dioxid de carbon, determinând sângele să devină mai alcalin și să rețină mai mult oxigen. Una dintre modalitățile noastre preferate de a susține sănătatea respiratorie constă în utilizarea uleiurilor esențiale.

Ele pot ajuta sănătatea respiratorie în mai multe moduri: de la deschiderea completă a căilor respiratorii, până la calmarea minții, uleiurile esențiale te pot ajuta la găsirea calmului interior.


Cele mai bune 9 uleiuri esențiale pentru sistemul respirator

Există multe cauze pentru care o persoană poate tuşi, inclusiv o răceala obișnuită, gripă sau chiar o infecție pulmonară.

1. Uleiul esențial de eucalipt: eficient în combaterea bacteriilor.

Un studiu publicat în  Alternative Medicine Review a  constatat că uleiul esențial de eucalipt, prin cele două componente ale sale (eucaliptolul și cineolul), are un puternic efect antimicrobian și poate combate bacteriile care cauzează diverse boli. 

Ba chiar mai mult, eucaliptolul poate ajuta la reducerea inflamației, ameliorarea durerii și ușurarea tensiunii musculare, cel mai adesea rezultată dintr-o răceală sau gripă.

Uleiul esențial de eucalipt poate fi folosit pentru a calma tusea în cel puțin două  moduri:

  • adaugă câteva picături de ulei esențial de eucalipt la 30 ml de ulei purtător și aplică amestecul pe piept și gât, prin frecare ușoară.
  • diluează uleiului esențial de eucalipt în apă clocotită și inhalaează aburul.

2. Ulei esențial de rozmarin reduce inflamaţia.

Rozmarinul, la fel ca și eucaliptul, conține compusul cineol. Un studiu publicat în revista Cough a  constatat că cineolul poate ajuta la  fluidizarea secrețiilor nazale și la reducerea inflamației.

 

3. Ulei esențial de mentă poate calma durerea de gât.

Produsele naturale pentru îngrijirea afecțiunilor respiratorii conțin adesea acest ulei esențial. Mentolul este un extract din mentă. Când este inhalat, creează o senzație de răcorire, care poate calma iritația și durerea de gât.

Un studiu din 2013 sugerează că atunci când o persoană sănătoasă folosește ulei de mentă, acesta poate ajuta la relaxarea mușchilor traheei, cunoscuți sub denumirea de mușchi bronșici. Acest lucru poate explica de ce acest ulei esențial poate ușura respirația la persoanele cu tuse.

Uleiul esențial de mentă poate fi utilizat astfel:

  • diluarea uleiului în apă clocotită și inhalarea aburului,
  • adăugarea uleiului într-un aromatizator,
  • folosirea într-un amestec de uleiuri topice.

Utilizarea uleiului esențial de mentă nu este recomandată la copiii cu vârsta mai mică de 8 ani sau la persoanele gravide.

 

4. Ulei esențial de tămâie

Tămâia este derivată din copacii din specia  Boswellia şi este adesea folosită la practicile spirituale și în parfumuri. Uleiul esențial de tămâie, în mod tradițional, a fost apreciat pentru  efectul (confirmat și de un studiu publicat în 2013) său asupra sistemului respirator și a fost utilizat pentru tratarea tusei, guturaiului, bronșitei și astmului.  

5. Ulei esențial de oregano

Uleiul esențial de oregano conține un nivel ridicat al unui compus puternic numit carvacrolAutorii unui studiu din 2014 au descoperit eficienţa carvacroluluicare este un agent antimicrobian ce poate combate multe tipuri de germeni. Prin urmare, acest ulei ar putea ajuta la tratarea cauzelor virale sau bacteriene ale tusei.

6. Ulei esențial de cimbru poate ajuta la eliminarea bacteriilor.

Uleiul esențial de cimbru conține, de asemenea, un nivel ridicat de carvacrol. Poate fi util în eliminarea sau protejarea împotriva virușilor și bacteriilor.

7. Ulei esențial de mușcată: un tratament eficient împotriva tusei.

Un studiu publicat în  Complementary Medicine Research a raportat că un extract de mușcată numit Pelargonium sidoides ar putea fi un tratament eficient  împotriva tusei.

Uleiul esențial de mușcată are un miros floral şi răcoritor. Poate fi adăugat într-un aromatizator sau chiar în vană. 

8. Ulei esențial de scorțișoară poate proteja împotriva germenilor.

În timp ce o persoană nu poate asocia acest condiment cu proprietăți medicinale, autorii unui studiu din 2017 au descoperit că scorțișoara poate proteja împotriva germenilor care cauzează probleme respiratorii.

Adăugarea a doar câtorva picături de ulei esențial de scorțișoară la un aromatizator sau includerea uleiului într-un amestec topic poate ajuta în ameliorarea tusei.

9. Ulei esențial de arbore de ceai era folosit de către aborigenii australieni pentru tratarea răcelilor. 

Uleiul de arbore de ceai ( Melaleuca ) poate, conform studiilor, inhiba dezvoltarea bacteriilor patogene care cauzează infecții ale sinusurilor și probleme respiratorii.

Frunzele de arbore de ceai zdrobite erau inhalate de către aborigenii australieni pentru a trata tusea și răcelile, iar inhalarea uleiului de arbore de ceai poate contribui la ameliorarea efectelor tusei.

Vezi aici lista completă cu uleiurile esențiale pentru aparatul respirator

Uleiurile esențiale trebuie depozitate ca orice altă substanță chimică. Astfel, recomandăm:

  • Nu lăsa uleiurile esenţiale la îndemâna copiilor.
  • Se recomandă depozitarea acestora într-un loc sigur, imediat după achiziţionare.
  • Se recomandă păstrarea uleiului esenţial în recipientul în care a fost achiziționat (nu transfera niciodată în alte recipiente, în special în cele pentru alimente sau băuturi).
  • Ori de câte ori este posibil, alege doar acele uleiuri esențiale care sunt dispuse cu un capac de siguranță.